Bőrápolás és öregedés

418

Bőrelváltozások a korral. Soványabb lesz, elhízik, és többé nem úgy néz ki, mint lozana és Lisa. A vénák és csontok könnyebben láthatók. Karcolások, vágások vagy dudorok tovább tarthat a gyógyulás. Több éves napozás a napon, vagy sok időt tölteni a napfényben vezethet ráncok, szárazság, kor foltok, sőt a rák. De vannak dolgok, amiket megtehetsz, hogy megvédd a bőrt, hogy érezd és csodásan nézz ki.

Száraz és viszkető bőrtartó egészséges öregedési bőrrel rendelkező nő

Sok idős ember szenved száraz bőr, gyakran az alsó láb, könyök, alsó karok. Száraz bőr úgy érzi, durva és pelyhes. Sok lehetséges oka van annak, hogy a bőr kiszárad, mint például:

  • Ne vegyen be elég folyadékot
  • Töltsön sok időt a napon vagy napozás
  • Egy olyan helyen lenni, ahol nagyon száraz a levegő.

Verejték és olajmirigyek elvesztése, ami gyakori az életkorban

Száraz bőr is okozhatja egészségügyi problémák, mint a cukorbetegség vagy a vesebetegség. Ha túl sok szappant, dezodort vagy parfümöt használ, és forró fürdőt vesz, az ronthatja a száraz bőrt. Egyes gyógyszerek okozhat viszketést a bőr. Mivel az időseknek vékonyabb a bőrük, a bőr megkarcolása okozhat vért, és ez fertőzéshez vezethet. Beszéljen orvosával, ha nagyon száraz, viszkető bőre van.

Íme néhány módja annak, hogy segítsen javítani száraz, viszkető bőr:

  • Használjon hidratáló krémeket, mint a krémek, krémek, vagy kenőcsök minden nap
  • Vegyen kevesebb fürdőt vagy zuhanyfürdőt, és használjon enyhe szappant. A meleg víz kevésbé szárítja a bőrt, mint a forró víz. Ne adjunk fürdőolajat a vízhez, mert nagyon csúszóssá teheti a fürdőt.

Próbáljon meg párásítót használni (olyan eszközt, amely nedvességet ad a szobához)

Ivarsejtek

Az idősebb emberek könnyebben fejlődhetnek, mint a fiatalok. Továbbá, a zúzódások tovább tarthatnak a gyógyulásig. Egyes gyógyszerek vagy betegségek okozhat fájdalmat. Beszélje meg orvosával, ha szeder van a szervezetében, és nem tudja, hogyan szerezte, különösen olyan testrész esetében, amely általában ruhával van borítva.

Hullámosság

Idővel a bőr ráncosodni kezd. Elemek a környezetben, mint az ultraibolya (UV) napfény, lehet, hogy a bőr kevésbé rugalmas. A gravitáció gyengítheti a bőrt és ráncokat okozhat. Néhány szokások, mint a dohányzás, is gyűrődik a bőr.Sok bejelentés történik olyan termékekről és eljárásokról, amelyek megszüntetik a ráncokat. A legtöbb ilyen termék nem működik. Egyes módszerek fájdalmasak lehetnek, sőt veszélyesek is lehetnek, és sok eljárást orvos kell elvégeznie. Ha ráncok miatt aggódik, beszéljen egy orvos, aki specializálódott bőrproblémák (bőrgyógyász) vagy a rendszeres orvos.

Bőrfoltok életkor és szemölcsök szerint

Bőr foltok életkor szerint, korábban úgynevezett “máj foltok”, lapos kávé színű foltok, gyakran okozta éves napozás. Ezek nagyobbak, mint a szeplők, és általában olyan területeken jelennek meg, mint az arc, a kezek, a kezek, a hát és a lábak. A széles körű fényvédő, amely segít megvédeni a két típusú napsugarak (UVA és UVB) megakadályozhatja a több kor foltok. Szemölcsök kis csírák a bőr, általában egy sűrű szín, amelyek egy emelkedett felület.

Gyakoriak lesznek, ahogy az emberek megöregszenek, különösen a nőknél. Leggyakrabban a szemhéjon, a nyakon és a test redőin, például a hónaljon, a mellkason és az ágyékon találhatók. A bőrfoltok kor szerint ártalmatlanok, bár szemölcsökben irritáció alakulhat ki. Ha a korral kapcsolatos bőrfoltok vagy szemölcsök miatt aggódik, beszélje meg orvosával, hogy mit tehet az eltávolításukért.

Bőrrák

Bőrrák egy nagyon gyakori típusú rák az Egyesült Államokban. A bőrrák fő oka a nap. Naplámpák és szoláriumok bőrrákot is okozhatnak. Bárki, bármilyen bőrszínből, kialakulhat bőrrák. Az emberek világos bőr termel szeplők könnyen a legnagyobb kockázatot. Bőrrák gyógyítható, ha megtalálják, mielőtt átterjed a test más részeire.

Három fajta bőrrák. Két típus, bazális sejtes carcinoma és laphámsejtes carcinoma, lassan és ritkán terjed a szervezet más részeire. Az ilyen típusú rákok gyakran előfordulnak a bőr azon részeiben, amelyek leggyakrabban a napnak vannak kitéve, mint például a fej, az arc, a nyak, a kezek és a kezek, de bárhol előfordulhatnak a testben. A harmadik típusú bőrrák, és a legveszélyesebb a melanoma. Kevésbé gyakori, mint a többi, de átterjedhet más szervekre és halálos lehet.

Havonta egyszer ellenőrizze a bőrét, hogy van-e valami, ami a rák jele lehet. Bőrrák ritkán fájdalmas. Keressen olyan változásokat, mint egy új magasság, egy nem reagáló sérülés, vagy egy vérző anyajegy.

Az “ABCDE” rendszer használatával ellenőrizze a vakondokat, anyajegyeket vagy a bőr más részeit”:

A = aszimmetria (a növekedés fele eltér a másik felétől)

B = szabálytalan széle

C = megváltozott szín vagy több szín

D = A ceruza radír méreténél nagyobb átmérőjű

E = evolúció, azaz, növekedés változások a méret, forma, tünetek (viszketés, érzékenység), felület( különösen, ha van vérzés), vagy a különböző színárnyalatok

Azonnal keresse fel orvosát, ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem bőrrák.

Tartsa a bőrt egészségesen

Egy kis nap talán jót tesz neked, de hogy a bőröd egészséges maradjon, légy óvatos és kövesd ezeket a tippeket:

Korlátozza a napnak kitett időt. Ez jó, hogy kimegy a nap folyamán, de próbálja elkerülni a nap csúcsidőben, amikor a nap sugarai erősebbek. Például, nyáron, próbálja meg távol tartani magát a nap 10: 00 között.m. és 4 óra. Ne tévesszen meg a felhős égbolt. A nap sugarai áthatolhatnak a felhőkön. Azt is szenvednek a leégés, ha a vízben, így legyen óvatos, ha a medencében, a tavon vagy a tengeren.

Használj naptejet. Keresse meg a fényvédő SPF-szám (napvédő faktor) 15 vagy több. A legjobb, hogy válasszon napszemüveget, amely jelzi a “széles körű” a címkén. Kenje be fényvédő 15-30 percig indulás előtt. A naptejet legalább 2 óránként újra fel kell használni. Meg kell alkalmazni a naptej gyakrabban, ha semmi, dörzsölje vagy törölje le a bőrt egy törölközővel.

Viseljen védőöltözetet. Egy széles karimájú kalap árnyékot adhat a nyakra, a fülre, a szemre és a fejre. Keress olyan napszemüveget, ami a napfény 99-100% – át blokkolja. Ha a napon kell lenned, viselj laza, világos, hosszú ujjú inget, hosszú nadrágot vagy hosszú szoknyát.

Kerülje a leégést. Ne használjon naplámpát vagy szoláriumot. A Suntan tablettákat az amerikai élelmiszer-és Gyógyszerügynökség (FDA) nem hagyja jóvá, és veszélyes lehet.

A bőr változhat a korral. De ne feledd: vannak dolgok, amiken segíthetsz. Gyakran ellenőrizze a bőrét. Ha bármilyen változást észlel, ami zavarja, forduljon orvosához.