Egészséges étrend

492

A jó táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend segít a gyerekeknek egészségesen felnőni. Akár kisgyermek, akár tinédzser, akkor tegye meg a szükséges lépéseket, hogy javítsa a táplálkozás, és építsen jó étkezési szokásokat. Az öt legjobb stratégiák:

 1. A családi vacsorák menetrendjét.
 2. Sok egészséges ételt és harapnivalót szolgálnak fel.
 3. Adjon neki egy jó példát követve tápláló étrend.
 4. Kerüld a harcot az élelemért.
 5. Gyermekek bevonása a folyamatba.

Ezek az intézkedések azonban nem könnyűek. A napjaink tele vannak felelősségekkel, és a gyorsétterem mindig kéznél van.

Családi étkezések

A családi étel jó szokás mind a szülőknek, mind a gyerekeknek. A gyermekek szeretik a családi étkezések kiszámíthatóságát, a szülőknek pedig lehetőségük van arra, hogy utolérjék gyermekeiket. Gyermekek, akik rendszeresen részt vesznek a családi étkezések, képviselik ezeket a funkciókat:

 • nagyobb valószínűséggel esznek gyümölcsöt, zöldséget és gabonát
 • ők kevésbé valószínű, hogy enni egészségtelen snacks
 • kevésbé valószínű, hogy dohányoznak, marihuánát használnak vagy alkoholt isznak.

Ezen kívül a családi étkezések lehetőséget kínálnak arra, hogy bemutassák a gyermeket az új élelmiszereknek, és példát mutassanak, ami egészséges étrendet eredményez.

Tizenévesek lehet, hogy nem aggódik a kilátások a családi élelmiszer; ez nem meglepő, mert megpróbálják létrehozni a függetlenségét. Néhány tanulmány azonban azt mutatta, hogy a tizenévesek még mindig a szüleik tanácsát és véleményét akarják, ezért a családi étkezést arra kell használni, hogy újra egymásra találjanak. Ezeket a stratégiákat is kipróbálhatja:

 • Hagyd, hogy a tini meghívja egy barátja enni.
 • A teen planning meals és a főzés.
 • Élvezzék az étkezést, ahol jól érzik magukat, viták és prédikációk nélkül.

Mi számít családi kajának? Amikor egy család összegyűlik enni; legyen szó étteremből származó ételről vagy otthon készített teljes vacsoráról. Célja, hogy tápláló ételként szolgáljon, és olyan ütemtervet állítson be, amelyben mindenki jelen van. Lehet, hogy később kell ebédelniük, mert az egyik gyerek sportedzésen van. Lehet, hogy különleges órát kell kitűzniük hétvégenként, például vasárnap, amikor mindenki találkozhat a családjával.

Készlet fel az egészséges élelmiszer

Gyermekek, különösen a kicsik, enni, különösen, ami rendelkezésre áll a házban. Ezért fontos ellenőrizni a készleteket, az ételeket, amiket étkezés közben szolgálnak fel, és azokat, amik kéznél vannak a rágcsálnivalókért. Kövesse az alábbi alapvető javaslatokat:

 • A mindennapi életben legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget szolgálunk fel naponta. Ügyeljen arra, hogy gyümölcsöt és zöldséget szolgáljon fel minden étkezésben.
 • A gyermek számára könnyű egészséges ételeket választani, a rendelkezésre álló, fogyasztásra kész gyümölcsökkel és zöldségekkel. Más egészséges rágcsálnivalók közé tartozik a joghurt, zellerszár, mogyoróvaj, vagy teljes kiőrlésű keksz sajttal.
 • Alacsony zsírtartalmú húst és más jó fehérjeforrást, például halat, tojást és szárított gyümölcsöt szolgálnak fel.
 • Teljes kiőrlésű kenyeret és gabonapelyhet vásárol, hogy segítsen a gyermeknek több rostot fogyasztani.
 • Korlátozza a zsírbevitel elkerülésével sült élelmiszerek, főzés a sütőben, grill, vagy párolt. Válassza az alacsony zsírtartalmú vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket.
 • Korlátozza az ételt a gyorséttermekben és a nem tápláló rágcsálnivalókat, mint a sült krumpli és a cukorka. Ne távolítsa el őket teljesen az otthonából, de kínál nekik “időről időre”, hogy a gyermek nem érzi teljesen megfosztották ő
 • Limitáld az édes italokat, mint az üdítőt és a gyümölcsitalokat. Ehelyett vizet és sovány tejet szolgálunk fel.

Hogyan kell egy jó példa

A legjobb módja annak, hogy ösztönözze a gyermek egészséges táplálkozás, hogy egy példát. A gyerekek utánozzák a felnőtteket, akik minden nap látnak. Ha gyümölcsöt és zöldséget eszel, és kevésbé tápláló ételeket eszel, a megfelelő üzenetet fogod neki küldeni.

Egy másik módja annak, hogy egy jó példa az, hogy korlátozza a kiszolgálás méretét, és ne eszik többet. Beszéljünk arról, hogy elégedett, különösen a kisgyermekek. Mondj valami olyasmit, hogy ” finom, de boldog vagyok, és nem eszem többet.”Hasonlóképpen, a szülők, akik mindig a diéta, vagy panaszkodnak a testük ösztönözni ugyanazt a negatív érzéseket a gyermekek. Próbálja fenntartani a pozitív hozzáállás az élelmiszer.

Ne harcolj az ételért.

Könnyű az ételt konfliktusforrássá változtatni. A jó szándékú szülők olyan helyzetben találhatják magukat, amikor tárgyalnak a gyerekekkel, vagy megvesztegetik őket, hogy egészségesen étkezzenek. A legjobb stratégia az, hogy lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy bizonyos ellenőrzés, hanem, hogy korlátozza a típusú élelmiszerek van az otthonban.

A gyerekeknek el kell dönteniük, hogy éhesek-e, mit akarnak enni olyan ételekből, amik felszolgálják őket, és mikor elégedettek. A szülők mind étkezéskor, mind étkezések között ellenőrzik a gyermekek számára elérhető ételeket. Az alábbiakban néhány irányelv követhető:

 • Állíts be egy menetrendet az étkezésekhez és a rágcsálnivalókhoz. Normális, hogy nem eszik, ha a szülők és a gyerekek tudják, hogy mikor van a következő étkezés vagy snack.
 • Ne kényszerítse a gyermeket, hogy megegye az összes ételt a tányéron. Ez arra tanítja őket, hogy folytassák az evést, még ha elégedettnek is érzik magukat.
 • Ne vesztegesse meg vagy jutalmazza a gyerekeket étellel. Kerülje a desszert, mint a jutalom befejezésére az étkezés.
 • Ne használja az ételt a szeretet demonstrációjaként. Mutasd ki a szeretet öleléssel gyermekek, szentelve időt nekik, vagy dicsérik őket.

Vonzó gyermekek

A legtöbb gyermek szeretne részt venni a kiválasztott termékek szolgálnak fel az étkezés során. Beszélj velük a különböző lehetőségekről, és tervezz egy kiegyensúlyozott étkezést. Néhány gyermek szeretne segíteni a vásárlásban és a főzésben. A szupermarketben megtanítják a gyerekeket címkék olvasására, hogy megismerhessék a táplálkozási értékeket.